Επιλέξτε σελίδα

«Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι αναπόσπαστο μέρος της διεθνούς αγοράς»

23 Δεκεμβρίου 2022

Με το ASKAR SHEIBANI

Διευθύνων Σύμβουλος, Comtek Network Systems UK και πρόεδρος, DBF

Η πρόσφατη απάντηση της αγοράς στον καταστροφικό μίνι προϋπολογισμό του πρώην πρωθυπουργού ανέδειξε ένα σοβαρό παγκόσμιο γεγονός ότι το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της διεθνούς αγοράς. Το ΗΒ δεν μπορεί εύκολα να ασκήσει μια ανεξάρτητη δημοσιονομική πολιτική χωρίς να ακολουθεί τους κανόνες της παγκόσμιας αγοράς.

Η πραγματική οικονομική δύναμη έχει πλέον μετατοπιστεί αποφασιστικά από τις μεμονωμένες δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις σε διεθνείς εταιρείες, όπως η Goldman Sachs Investment Bank (αξίας 1.2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων) και άτομα όπως ο Elon Musk (ιδιοκτήτης του Twitter και διευθύνων σύμβουλος της Tesla) και ο Jeff Bezos (ιδιοκτήτης του Αμαζονίου).

Αυτή η αντιδημοκρατική αλλαγή οδηγεί σε κοινωνική ανισότητα, δυσαρέσκεια και διαφθορά. Το Ηνωμένο Βασίλειο από μόνο του, ακόμη και με μια αλλαγή κυβέρνησης από Συντηρητικό σε Εργατικό, δεν θα ήταν σε θέση να αναπτύξει ριζικές οικονομικές και κοινωνικές λύσεις για να γυρίσει ξαφνικά το ρολόι πίσω σε περιόδους όπου η χώρα θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τις οικονομικές της προκλήσεις ανεξάρτητα. .

Ο βασικός λόγος για την αλληλεξάρτηση του Ηνωμένου Βασιλείου με την παγκόσμια χρηματοπιστωτική αγορά είναι κυρίως επειδή πρέπει να δανειστεί χρήματα για να διατηρήσει την οικονομία.

Το ακαθάριστο χρέος της γενικής κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου είναι περίπου 2.5 τρισεκατομμύρια £, το οποίο κοστίζει στο έθνος περίπου 50 δισεκατομμύρια £ για να διατηρηθεί.

Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα είναι ότι το χρέος του Ηνωμένου Βασιλείου συνεχίζει να αυξάνεται και να οδηγεί περαιτέρω στην ευπάθεια και την αλληλεξάρτησή του ως μεμονωμένη μοναχική χώρα.

Ο μόνος τρόπος με τον οποίο το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να αμφισβητήσει την παγκόσμια επιρροή στην αγορά είναι να συνεργαστεί με άλλα δημοκρατικά έθνη ως σύλλογος ή συνδικάτο δημιουργώντας έναν πολύ πιο ισχυρό οικονομικό όμιλο.

Ένας από τους κύριους λόγους για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας ήταν ακριβώς η ενίσχυση της οικονομικής ασφάλειας κάθε χώρας έναντι των αντιδημοκρατικών επιρροών της εξωτερικής αγοράς.

Δυστυχώς, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο εγκατέλειψε το ευρωπαϊκό οικονομικό μπλοκ, έχει πέσει σε σοβαρή ευπάθεια. Τώρα η οικονομική ισχύς έχει μετατοπιστεί από μεμονωμένες δημοκρατικές κυβερνήσεις στην εξωτερική αντιδημοκρατική αγορά.

Ο μόνος τρόπος με τον οποίο το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να μετριάσει την αλληλεξάρτησή του είναι είτε να επανενταχθεί στην ΕΕ είτε να αποτελέσει μέρος ενός νέου οικονομικού μπλοκ με φιλικές χώρες όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Νέα Ζηλανδία και η Αυστραλία.

Η άλλη εναλλακτική λύση για να αποκτήσει το Ηνωμένο Βασίλειο την ανεξαρτησία του στη χάραξη χρηματοοικονομικής πολιτικής θα ήταν η ριζική μείωση του χρέους του, κάτι που θα ήταν ένα κολοσσιαίο έργο. Οι διαδοχικές κυβερνήσεις συνέχισαν να συσσωρεύουν ανεύθυνα χρέη σε ένα επίπεδο που είναι αδύνατο να αποπληρωθεί και τώρα κοστίζει στη χώρα περίπου 50 δισεκατομμύρια λίρες μόνο για την εξυπηρέτηση αυτού του χρέους.

Επομένως, πιστεύω ότι θα ήταν αδύνατο για οποιαδήποτε κυβέρνηση, Εργατική, Συντηρητική ή συνασπισμό, να επηρεάσει θεμελιωδώς τις οικονομικές και κοινωνικές προκλήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου ανεξάρτητα χωρίς να αποδεχτεί τους κανόνες της εξωτερικής παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής αγοράς.

Δυστυχώς, οι μεγάλες εταιρείες και τα εξαιρετικά πλούσια άτομα θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν την κυριαρχία και την επιρροή τους σε μεμονωμένες δημοκρατικές κομητείες δημιουργώντας περισσότερες ανισότητες και κοινωνικές προκλήσεις.

Μέσω LeaderLive

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies

Περισσότερες πληροφορίες Κλεισιμο