Επιλέξτε σελίδα

Περιβαλλοντική Βιωσιμότητα

, Τι είναι το ηλεκτρονικό απόβλητο;

Τι είναι το ηλεκτρονικό απόβλητο;Τα ηλεκτρονικά απόβλητα ή τα απόβλητα ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού (WEEE) περιγράφουν απορριπτόμενες, πλεονασματικές, παρωχημένες ή σπασμένες ηλεκτρικές ή ηλεκτρονικές συσκευές όπως υπολογιστές, τηλεοράσεις και κινητά τηλέφωνα. Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα ηλεκτρονικά απόβλητα αυξάνονται με ρυθμό περίπου 40 εκατομμύρια τόνους ετησίως, καθώς οι καταναλωτές, τόσο σε ανεπτυγμένες όσο και σε αναπτυσσόμενες χώρες, αγοράζουν νέες συσκευές και απορρίπτουν τα παλιά τους.

Τα ηλεκτρονικά απόβλητα που απορρίπτονται σε χώρους υγειονομικής ταφής ή ανακυκλώνονται χωρίς προσοχή μπορούν να εκλύουν βαρέα μέταλλα στα υπόγεια ύδατα και στο έδαφος. Τα καύσιμα από ηλεκτρονικά απόβλητα παράγουν θανατηφόρο όξινο αέριο, χλώριο και διοξείδιο του θείου. Εκατομμύρια τόνοι ηλεκτρονικών αποβλήτων εξαφανίζονται κάθε χρόνο από τον ανεπτυγμένο κόσμο και συνεχίζουν να επανεμφανίζονται στις αναπτυσσόμενες χώρες, παρά τις διεθνείς απαγορεύσεις. Οι υποστηρικτές της εκστρατείας πιστεύουν ότι οι αδίστακτοι έμποροι απορριμμάτων παραβιάζουν παράνομα εκατομμύρια τόνους επικίνδυνων αποβλήτων στον αναπτυσσόμενο κόσμο με το πρόσχημα ότι το εξάγουν για χρήση σε σχολεία και νοσοκομεία.

e-Αποβλήτων επίδραση στη φύσηΧιλιάδες απορριφθέντες υπολογιστές από τη Δυτική Ευρώπη και τις Η.Π.Α. φθάνουν καθημερινά στα λιμάνια της δυτικής Αφρικής, καταλήγοντας σε τεράστιες τοξικές χωματερές όπου τα παιδιά καίγονται και απομακρύνονται για να εξάγουν μέταλλα για μετρητά. Οι συνέπειες της ρύπανσης από τα απόβλητα περιλαμβάνουν σοβαρά προβλήματα υγείας όπως αναπνευστικές παθήσεις, νευρολογικές διαταραχές και λευχαιμία. Μια έκθεση του ΟΗΕ δήλωσε ότι απαιτείται επείγουσα δράση για την αντιμετώπιση των «βουνών» που δημιουργούν τα ηλεκτρονικά απόβλητα στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Τα περισσότερα νέα προϊόντα τεχνολογίας απαιτούν σπάνια γήινα μέταλλα στην κατασκευή τους. Αυτά τα μέταλλα βρίσκονται μόνο σε μια χούφτα χώρες. Είναι δύσκολο να εξορύσσονται και σχεδόν αδύνατο να εξαχθούν μέσω διαδικασιών ανακύκλωσης. Η Κίνα έχει μεταξύ 80-95% των παγκόσμιων στοιχείων σπάνιων γαιών και παρά το γεγονός ότι προηγουμένως δήλωνε ότι θα σταματούσε να εξάγει τα περισσότερα από αυτά τα στοιχεία μέχρι το 2012, συνεχίζει να εξάγει. Η επισκευή και η επαναχρησιμοποίηση ελαττωματικού εξοπλισμού οδηγεί σε μειωμένη ανάγκη για την κατασκευή ολοκαίνουργιων προϊόντων που περιέχουν μέταλλα σπανίων γαιών. Υποστήριξη για την άποψη αυτή δίδονται στις οδηγίες WEEE, οι οποίες αναφέρουν ότι η επαναχρησιμοποίηση του εξοπλισμού είναι 20 φορές «πιο πράσινη» από την ανακύκλωση.

Η απάντηση στο πρόβλημα των ηλεκτρονικών απορριμμάτων - επαναχρησιμοποίηση, επισκευή και ανακύκλωση (τα τρία R)

Είναι πράγματι δυνατό να επεκταθεί σημαντικά η διάρκεια ζωής μιας υποδομής δικτύου.

Οι επισκευές και οι ανταλλακτικές υπηρεσίες, όπως η Comtek, επιτρέπουν τη διατήρηση του εξοπλισμού σε καλή κατάσταση λειτουργίας για όσο χρόνο επιθυμεί ο πελάτης. Αυτό δεν είναι μόνο καλό για τους προϋπολογισμούς IT αλλά και καλό για το περιβάλλον.

Τρεις Rs - Επαναχρησιμοποίηση, Επισκευή & Ανακύκλωση

Διατηρήστε αντί να αντικαταστήσει την υποδομή πληροφορικής
επισκευή ελαττωματικό ηλεκτρονικό εξοπλισμό αντί για αντικατάσταση
Αγορά δοκιμασμένη και εγγυημένη Ανακατασκευή υλικού
Remarket ανεπιθύμητο υλικό πληροφορικής για επαναχρησιμοποίηση και όχι διάθεση
Ανακύκλωση  μη αξιοποιήσιμο εξοπλισμό πληροφορικής υπεύθυνα.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies

Περισσότερες πληροφορίες Κλεισιμο