Επιλέξτε σελίδα

«Πικρά μαθήματα για τον ενεργειακό εφοδιασμό που πρέπει να πάρουμε από τον πόλεμο Ρωσίας/Ουκρανίας»

1 Μαρτίου, 2022

Με το ASKAR SHEIBANI

Διευθύνων Σύμβουλος Comtek Network Systems και πρόεδρος της DBF

Ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον μιας ανεξάρτητης χώρας έχει πλήξει την Ευρώπη με μια δυσάρεστη κλήση αφύπνισης για την οικονομική πραγματικότητα.

Η Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, δεν φανταζόταν ποτέ ότι οι Ρώσοι ηγέτες θα έπαιρναν ποτέ μια απόφαση να κατακτήσουν ένα άλλο ανεξάρτητο έθνος στον 21ο αιώνα.

Το ατυχές γεγονός είναι ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρώπη εμπιστεύτηκαν τη λογική ορισμένων από τους ισχυρούς αυταρχικούς ηγεμόνες και εξαρτήθηκαν σοβαρά οικονομικά από αυτές τις χώρες.

Τι έκανε τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, να εμπιστευτεί εξίσου τον Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν και τον Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Ντέιβιντ Κάμερον, να εμπιστευτούν τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ για μια δεξίωση στο κόκκινο χαλί;

Η εξάρτηση της Ευρώπης από τη ρωσική ενέργεια, ειδικά αυτή της Γερμανίας, είναι κρίσιμη. Οποιαδήποτε αναστολή των προμηθειών από τη Ρωσία θα έχει σημαντικές δυσμενείς οικονομικές επιπτώσεις στην Ευρώπη και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου πρέπει να αρχίσει να εξετάζει την εξάρτησή μας από κρίσιμες προμήθειες από τις χώρες που έχουν αυτούς τους ισχυρούς αυταρχικούς ηγεμόνες.

Οι ενέργειες της Ρωσίας έδειξαν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να έχει πολύ στενότερη σχέση με τις χώρες της ΕΕ και τις ΗΠΑ.

Πρόκειται για δημοκρατικά, αξιόπιστα έθνη με τα οποία το ΗΒ έχει πάνω από 50 χρόνια στενών σχέσεων.

Το ΗΒ πρέπει να επανεξετάσει και να σχεδιάσει την ανάπτυξη μιας αξιόπιστης και αξιόπιστης στρατηγικής ενεργειακού εφοδιασμού καθιστώντας πλήρως αυτοδύναμο.

Το βασικό ερώτημα είναι? μπορεί το Ηνωμένο Βασίλειο, μια μέρα να γίνει πλήρως αυτόνομο όσον αφορά την ενέργεια; Πιστεύω ότι μπορεί.

Ωστόσο, δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε τις ενεργειακές μας προμήθειες ορυκτά καύσιμα, όπως το φυσικό αέριο, ακόμη και τον άνθρακα.

Η κυβέρνηση του ΗΒ πρέπει να επιταχύνει όλες τις προγραμματισμένες επενδύσεις της στην ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και πυρηνικής ενέργειας και να διπλασιάσει τις προσπάθειές της για τον προσδιορισμό περιοχών του ΗΒ κατάλληλων για την κατασκευή έργων παλιρροϊκής ενέργειας.

Η Βόρεια Ουαλία βρίσκεται σε μια ασυνήθιστα μοναδική θέση για να συμβάλει στην φιλοδοξία του Ηνωμένου Βασιλείου να φτάσει το Καθαρό Μηδέν και την τελική συνολική ενεργειακή αυτάρκεια.

Η Βόρεια Ουαλία έχει δεξιότητες και μακρά εμπειρία στην ανάπτυξη και λειτουργία αντιδραστήρων πυρηνικής ενέργειας.

Η πρόσφατη ανακοίνωση της Rolls Royce, η οποία αναζητά τον εντοπισμό μιας κατάλληλης τοποθεσίας για τους Μικρούς Αρθρωτούς Αντιδραστήρες (SMR), μια εναλλακτική λύση χαμηλού κόστους σε μεγάλους ακριβούς αντιδραστήρες, είναι μια ευπρόσδεκτη ανακοίνωση.

Οι κυβερνήσεις της Ουαλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου θα πρέπει να αδράξουν την ευκαιρία και να ενθαρρύνουν τη Rolls Royce (μια βρετανική εταιρεία) να κατασκευάσει αυτούς τους αντιδραστήρες στο Deeside ή στο Wrexham (ως τον φανταστικό κόμβο κατασκευής του Ηνωμένου Βασιλείου). Αυτοί οι αντιδραστήρες θα μπορούσαν εύκολα να αναπτυχθούν στο Wylfa ή στο Trawsfynydd. μια περιοχή με καταπληκτική δεξαμενή τεχνογνωσίας.

Η ευκαιρία της Βόρειας Ουαλίας να αναπτύξει δύο έργα παλιρροιακής ενέργειας:

1. Παλιρροιακό έργο Morlais: τελικά παραγωγή 240 MW ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό το έργο έχει εγκριθεί και αναμένεται να προχωρήσει σύντομα.

2. North Wales Tidal Lagoon: ένα πολύ μεγάλο ενεργειακό έργο ιδιωτικού τομέα αξίας 7 δισεκατομμυρίων λιρών, το οποίο, εάν κατασκευαστεί, θα μπορούσε να παρέχει ηλεκτρική ενέργεια σε περίπου ένα εκατομμύριο σπίτια, σύμφωνα με τους επικεφαλής του έργου.

3. Η Deeside διαθέτει μια από τις μεγαλύτερες φάρμες ηλιακών πάνελ στο Ηνωμένο Βασίλειο

4. Το Park Adfer στο Industrial Park Deeside παράγει ήδη ηλεκτρική ενέργεια από γενικά οικιακά απορρίμματα.

Το Deeside ήταν το σπίτι πολλών εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ορισμένες με φιλοδοξίες να επενδύσουν και να συμμετάσχουν στην παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όπως το υδρογόνο.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ήταν ένα μεγάλο σοκ και μια τεράστια κλήση αφύπνισης για το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Βόρεια Ουαλία έχει τη γεωγραφία, την τεράστια παραγωγική βάση και την τεχνογνωσία στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την πυρηνική ενέργεια. Η Βόρεια Ουαλία μπορεί να κάνει ένα τεράστιο άλμα με την υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου και των κυβερνήσεων της Ουαλίας για να γίνει το Ηνωμένο Βασίλειο μια αυτοδύναμη χώρα.

Μέσω LeaderLive

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies

Περισσότερες πληροφορίες Κλεισιμο