«Οικονομικές προοπτικές για τη Βόρεια Ουαλία και τις γειτονικές περιοχές»

25 Ιανουαρίου 2022

Με το ASKAR SHEIBANI

Διευθύνων Σύμβουλος, Comtek Network Systems και πρόεδρος, DBF

Οι οικονομικές προοπτικές για τη Βόρεια Ουαλία και την περιοχή Mersey Dee έμοιαζαν σχετικά θετικές μέχρι τον Νοέμβριο του 2021.

Η άφιξη της νέας παραλλαγής του ιού Covid-19, της Omicron, αναστάτωσε γρήγορα όλες τις οικονομικές προβλέψεις.

Η αγορά είναι εξαιρετικά ασταθής και υπόκειται σε γρήγορες αλλαγές. Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής εξαρτημάτων και αγαθών στον κόσμο και έχει υιοθετήσει τους αυστηρότερους κανόνες Covid.

Σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), η πολιτική της Κίνας για μηδενικό Covid έχει γίνει σοβαρό βάρος στις αλυσίδες εφοδιασμού.

Αν και η ζήτηση για μεταποιητικά αγαθά είναι αρκετά υγιής, δυστυχώς, η συμφόρηση της αλυσίδας εφοδιασμού εμποδίζει την παραγωγή. Για παράδειγμα, εάν επιθυμείτε να αγοράσετε ένα νέο αυτοκίνητο, πρέπει να περιμένετε έως και εννέα μήνες για να παραδοθεί.

Αντιμετωπίζουμε επίσης μεγάλες ελλείψεις ειδικευμένου εργατικού δυναμικού στην περιοχή μας. Για μεγάλο χρονικό διάστημα, το Ηνωμένο Βασίλειο βασιζόταν στους ευρωπαίους εργαζόμενους για να κλείσει το χάσμα των ελλείψεων εργατικού δυναμικού, αλλά πολλοί έχουν πλέον εξαφανιστεί λόγω του Brexit.

Το ενεργειακό κόστος αναμένεται να αυξηθεί κατά περίπου 50% τον Απρίλιο, δημιουργώντας σημαντικές οικονομικές και κοινωνικές κρίσεις μεταξύ των φτωχότερων της κοινωνίας και επίσης για τις μικρές επιχειρήσεις.

Η προοπτική ενός πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας θα μπορούσε εύκολα να μπλοκάρει την αλυσίδα εφοδιασμού φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη, κλιμακώνοντας έτσι μια περαιτέρω απότομη άνοδο των τιμών της ενέργειας.

Όλα τα παραπάνω έχουν αυξήσει δραστικά τον πληθωρισμό ο οποίος αναμένεται να φτάσει το 7% τον Απρίλιο. Η προοπτική υψηλότερου πληθωρισμού έπεισε την Τράπεζα της Αγγλίας να αποφασίσει να αυξήσει το επιτόκιο, αυξάνοντας έτσι τα στεγαστικά δάνεια των ιδιοκτητών σπιτιού και θέτοντας τις μικρές επιχειρήσεις υπό μεγαλύτερη πίεση.

Ο πληθωρισμός, ειδικά σε είδη πρώτης ανάγκης όπως τα τρόφιμα και η ενέργεια, έχει ήδη καταστροφικές επιπτώσεις στους φτωχότερους στις κοινότητές μας.

Η σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με τη μεγαλύτερη γειτονική του αγορά, την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι στην καλύτερη περίπτωση πολύ παγωμένη. Η ισχυρή σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την Κίνα έχει επιδεινωθεί σταδιακά τα τελευταία χρόνια. Η κυβέρνηση αγωνίζεται να συνάψει συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου με τον υπόλοιπο κόσμο, ιδιαίτερα με τον στενότερο σύμμαχό της, τις ΗΠΑ.

Ορισμένες από αυτές τις ατυχείς οικονομικές συνθήκες είναι παγκόσμιες και πέρα ​​από τον έλεγχο της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου. Ορισμένα, ωστόσο, είναι άμεσο αποτέλεσμα των κακών πολιτικών της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου.

Αντιμετωπίζουμε μια αβέβαιη οικονομική προοπτική και οι κυβερνήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ουαλίας πρέπει να δράσουν επειγόντως για να μετριάσουν τις οικονομικές πιέσεις που αντιμετωπίζουν οι μικρές επιχειρήσεις και οι φτωχότεροι στην κοινωνία μας.

Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να αυξήσει τις εισφορές Εθνικής Ασφάλισης αυτή τη στιγμή. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τυχόν αυξήσεις φόρων, ενώ ο κόσμος διέρχεται από αβέβαιες οικονομικές συνθήκες.

Η Τράπεζα της Αγγλίας πρέπει να σταματήσει όλες τις προβλεπόμενες αυξήσεις των επιτοκίων. Ο σημερινός υψηλός πληθωρισμός είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο το οποίο η Τράπεζα της Αγγλίας θα έχει πολύ μικρή επιρροή να αναστρέψει. Πρέπει επίσης να συνεχιστεί με περαιτέρω ποσοτική χαλάρωση, ώστε ο τραπεζικός δανεισμός προς τις μικρές επιχειρήσεις να είναι προσβάσιμος και απαλλαγμένος από μεγάλα απαράδεκτα εμπόδια.

Οι κυβερνήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ουαλίας πρέπει να άρουν όλα τα περιττά γραφειοκρατικά εμπόδια και να επιταχύνουν την προγραμματισμένη αναβάθμιση των προβληματικών υποδομών των περιοχών της Βόρειας Ουαλίας και του Mersey Dee, όπως οι σιδηροδρομικές και οι ψηφιακές, που θα τονώσουν την περιφερειακή οικονομική ανάπτυξη.

Η Βόρεια Ουαλία έχει μια φανταστική ευκαιρία να είναι παγκόσμιος ηγέτης στην παραγωγή και τεχνολογία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Οι κυβερνήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ουαλίας πρέπει να εκμεταλλευτούν αυτή τη μοναδική ευκαιρία και να επιταχύνουν τη διαδικασία των προγραμματισμένων επενδύσεων πριν να είναι πολύ αργά.

Η Βόρεια Ουαλία έχει τις κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη υποδομής παλιρροϊκής ενέργειας και τεχνολογίας παραγωγής υδρογόνου.

Δυστυχώς, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου εμπλέκεται σε εσωτερικές διαμάχες και διχόνοια, κάτι που αποτελεί μείζον μέλημα για τις επιχειρήσεις.

Ας ελπίσουμε ότι όλες αυτές οι μη βοηθητικές εσωτερικές κρίσεις της κυβέρνησης θα τελειώσουν σύντομα και θα επικρατήσει η κοινή λογική και η ωριμότητα.

Διανύουμε μια ασταθή οικονομική περίοδο και μια ενιαία, πλήρως εστιασμένη κυβέρνηση, που συνεργάζεται με την κυβέρνηση της Ουαλίας ως εταίρο, είναι απελπιστικά απαραίτητη αυτή τη στιγμή για να μετριαστούν τυχόν πιθανές οικονομικές προκλήσεις.

 

Μέσω LeaderLive