Με τον ΑΣΚΑΡ ΣΕΙΜΠΑΝΙ,
Διευθύνων Σύμβουλος, Comtek Network Systems UK Ltd και πρόεδρος, DBF
Πριν από περίπου οκτώ χρόνια, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δεσμεύτηκε να μεταμορφώσει την οικονομική τύχη της Βόρειας Αγγλίας και της Βόρειας Ουαλίας.
Ο τότε καγκελάριος του Οικονομικού, Τζορτζ Όσμπορν, ανακοίνωσε τη δημιουργία του North Powerhouse. Αυτό ακουγόταν σαν μια συναρπαστική ευκαιρία για τη Βόρεια Αγγλία και τη Βόρεια Ουαλία.
Νιώσαμε ότι η κυβέρνηση είχε επιτέλους ξυπνήσει και αναγνώρισε την ύπαρξη των τεράστιων οικονομικών ανισοτήτων μεταξύ Βορρά και Νότου.
Η κυβέρνηση διόρισε διάφορους υπουργούς για να εφαρμόσουν αυτή τη μεγάλη μεταμορφωτική οικονομική ανάπτυξη του Βορρά.
Δυστυχώς, λόγω αναθεώρησης, διχασμού και υπουργικών αλλαγών, αυτή η καταπληκτική υπόσχεση δεν υλοποιήθηκε ποτέ.
Είμαι βέβαιος ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα αμφισβητήσει και πολύ πιθανόν θα παράγει εντυπωσιακά στατιστικά στοιχεία που θα αποδεικνύουν ότι η οικονομική τύχη του Βορρά έχει πράγματι μεταμορφωθεί δραστικά.
Ωστόσο, εμείς οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων της βάσης γνωρίζουμε καλά ότι δεν υπήρξαν αλλαγές και το status quo συνεχίστηκε όπως πριν.
Η σημερινή κυβέρνηση είχε επίσης το 2019 μια άλλη φανταστική μεταμορφωτική ιδέα που ονομάζεται ατζέντα «Ανοδική ισοπέδωση».
Δισεκατομμύρια λίρες θα επενδυθούν στη Βόρεια Αγγλία και τη Βόρεια Ουαλία. Μέχρι στιγμής, έχουμε λάβει μόνο μεγάλες ανακοινώσεις και υποσχέσεις.
Το ερώτημα είναι, μπορεί πραγματικά η κυβέρνηση να υλοποιήσει τα συνθήματα και τις ιδέες που ανακοινώνει κάθε χρόνο; Γιατί η συντριπτική πλειονότητα όλων αυτών των μεγάλων υποσχέσεων οικονομικής ανάπτυξης δεν υλοποιούνται ποτέ;
Γιατί, όταν κάποιες από αυτές τις μεγάλες ιδέες υλοποιούνται, αντιμετωπίζουν τεράστιες καθυστερήσεις και εμπόδια και καταλήγουν πολλές φορές πάνω από τον αρχικό προβλεπόμενο προϋπολογισμό;
Πρέπει να πιστέψουμε την ειλικρίνεια των πολιτικών μας ηγετών όταν ανακοινώνουν αυτές τις φανταστικές ιδέες; Έχουν οι υπουργοί συμβούλους με επαρκείς πόρους για να τους βοηθήσουν με αξιόπιστα σχέδια;
Πιστεύω ότι η συντριπτική πλειοψηφία των σημερινών υπουργών και πολιτικών θέλει πραγματικά να κάνει το καλύτερο δυνατό για τη χώρα και τους τομείς που εκπροσωπούν.
Η κυβέρνηση θέλει να τηρήσει τις υποσχέσεις της. Το μεγαλύτερο ερώτημα είναι, τι τους εμποδίζει από το να προσφέρουν τις σπουδαίες ιδέες που ανακοινώνουν τόσο συχνά;
Πιστεύω ότι οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, έχουν αναπτύξει εδώ και αιώνες μερικές από τις πιο άκαμπτες γραφειοκρατικές πολιτικές που εμποδίζουν οποιεσδήποτε αλλαγές χρειάζεται να εφαρμόσει μια χώρα.
Ένας από τους βασικούς λόγους που οι Brexiters υποστήριξαν κατά της ΕΕ ήταν η κολοσσιαία γραφειοκρατία της, καθώς την έβλεπαν ως ένα ακριβό σημαντικό εμπόδιο στην οικονομική ανάπτυξη.
Συμφωνώ, η ΕΕ υποφέρει σε μεγάλο βαθμό από τη σπάταλη γραφειοκρατική της τερατουργία. Ωστόσο, το ΗΒ υποφέρει εξίσου από τα δικά του γιγαντιαία γραφειοκρατικά εμπόδια που αποδεικνύεται ότι είναι αδύνατο να αρθούν. Στην πραγματικότητα, από τότε που φύγαμε από την ΕΕ, οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πλέον περισσότερη γραφειοκρατία, εμπόδια και κόστος.
Έχουμε δει τις τελευταίες δεκαετίες πόσο ανίκανες ήταν οι κυβερνήσεις μας στη μεταρρύθμιση του Υπουργείου Εσωτερικών και της Μητροπολιτικής Αστυνομίας.
Η μεταρρύθμιση των παλιών καθιερωμένων κανόνων, διαδικασιών και οικονομικά παράλογων κανονισμών και νόμων θα είναι μια κολοσσιαία πρόκληση για την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου.
Κάθε φορά που υπάρχει ανάθεση προϋπολογισμού ή επιχορήγησης για ένα έργο υποδομής, ο αριθμός των ακριβών εμποδίων που πρέπει να περάσετε για να πείσετε το ταμείο ότι το έργο είναι αξιόπιστο είναι απίστευτα μακρύς και κουραστικός.
Μέχρι να περάσετε από διάφορες διαβουλεύσεις, εργαστήρια, διαφορετικά επίπεδα ελέγχου, διορισμό συμβούλων και διαδικασίες προμηθειών, τουλάχιστον δύο χρόνια θα ήταν χαμένα.
Δυστυχώς, από τη στιγμή που είμαστε σχεδόν έτοιμοι να υλοποιήσουμε τα έργα, ορισμένοι επενδυτές του ιδιωτικού τομέα έχουν βαρεθεί και αποσύρονται ή γίνεται πολύ ακριβό για την υλοποίηση.
Έχουμε δει μερικές από αυτές τις αποτυχίες του έργου στη Βόρεια Ουαλία, όπως το έργο του πυρηνικού σταθμού Wylfa.
Ενώ είμαστε απασχολημένοι να παλεύουμε μέσα από τα γραφειοκρατικά εμπόδια. ορισμένες άλλες χώρες όπως η Σιγκαπούρη, η Νότια Κορέα και η Κίνα θα είναι απασχολημένες με την υλοποίηση των έργων τους πολύ πιο μπροστά από εμάς. Εκτός από όλες αυτές τις απογοητευτικές τεράστιες χρονικές καθυστερήσεις, υπάρχει πάντα ένα τεράστιο κόστος για να φτάσετε στο σημείο παράδοσης και μέχρι αυτή τη στιγμή ο κόσμος έχει αλλάξει και ο προϋπολογισμός μπορεί να αποδειχθεί επίσης λάθος.
Μέχρι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποδεχθεί την οδυνηρή πραγματικότητα και να βρει έναν τρόπο να διαλύσει τα παλιά ξεπερασμένα γραφειοκρατικά τείχη της χώρας. όλα τα συνθήματα και οι υποσχέσεις θα είναι απλώς μη παραδοτέα, κενά, ευσεβείς πόθοι.
Μέσω LeaderLive