Επιλέξτε σελίδα

«Οι παλιοί τρόποι εργασίας έχουν πεθάνει»: Θα μπορούσε η Ουαλία να μετακομίσει σε μια τετραήμερη εβδομάδα; »

29 Σεπτεμβρίου 2021

Διευθύνων Σύμβουλος, Comtek Network Systems UK Ltd και πρόεδρος του DBF

«Την περασμένη Παρασκευή πέρασα χρόνο με τους παππούδες μου, ήταν απλά καταπληκτικό. Beenταν πολύ ωραίο να βλέπω ανθρώπους και να περνάω χρόνο μαζί τους ».

Η Elise Formston εργάζεται με πλήρη απασχόληση ως μαθητής πωλήσεων και σχεδιασμού, αλλά έχει τριήμερο Σαββατοκύριακο, κάθε εβδομάδα.

Κάθε Παρασκευή είναι δική της.

Αυτό συμβαίνει επειδή η εταιρεία στην οποία εργάζεται λειτουργεί μια τετραήμερη εβδομάδα εργασίας και αυξάνονται οι εκκλήσεις για εργαζόμενους σε όλη την Ουαλία να επωφεληθούν όπως και η Elise.

Από πού προήλθε η ιδέα;

Μπορεί να φαίνεται μια νέα ιδέα, αλλά το 1930, ήταν ο διανοούμενος John Maynard-Keynes που ανέπτυξε την ιδέα μιας πολύ πιο σύντομης εβδομάδας εργασίας. Πίστευε ότι ένας συνδυασμός αυξανόμενης ευημερίας και πλούτου, σε συνδυασμό με την πρόοδο της τεχνολογίας, θα οδηγούσε τελικά σε ανθρώπους που εργάζονταν μόνο 15 ώρες την εβδομάδα.

Εκείνη την εποχή, εταιρείες όπως η Ford στην Αμερική και η Kelloggs υιοθέτησαν μικρότερες εβδομάδες και μικρότερους χρόνους βάρδιας, πιστεύοντας ότι η βελτίωση του ηθικού του προσωπικού θα αύξανε την παραγωγικότητα.

Τις επόμενες δεκαετίες, ωστόσο, αυτές οι αλλαγές και οι εξελίξεις απέτυχαν να καθιερωθούν ως ο κανόνας.

Η Kate Hulley παρουσίασε μια τετραήμερη συμπιεσμένη εβδομάδα για εργαζόμενους στο εργοστάσιο και προσωπικό γραφείου στην εταιρεία συσκευασίας της.

Γιατί η ιδέα έχει αναδυθεί τώρα;

Η πανδημία του κορωνοϊού ανάγκασε τις επιχειρήσεις, τους εργοδότες και την ευρύτερη οικονομία να επανεξετάσουν θεμελιωδώς τους κανόνες και τα πρότυπα εργασίας.

Η εργασία από το σπίτι έγινε συνηθισμένη μέσα σε μια νύχτα το 2020 και παρόλο που πολλοί άνθρωποι επιστρέφουν στο γραφείο τώρα που έχουν περιοριστεί οι περιορισμοί, υπάρχει μεγάλος αριθμός ανθρώπων που δεν θα επιστρέψουν ποτέ ξανά στη δουλειά.

Σε αυτήν την περίοδο ροής, η συζήτηση για τη διάρκεια της εβδομάδας εργασίας επανήλθε στο προσκήνιο του μυαλού ορισμένων ιδιοκτητών επιχειρήσεων και πολιτικών, καθώς προσπαθούν να προσαρμοστούν σε μια σύγχρονη Ουαλία μετά τον αποκλεισμό.


Πώς θα λειτουργούσε στην πράξη μια τετραήμερη εβδομάδα;

Σε μια εταιρεία κατασκευής κουτιών Belmont Packaging στο Γουίγκαν, η αφεντική και ιδιοκτήτρια Kate Hulley παρουσίασε τη γνωστή ως «συμπιεσμένη εβδομάδα», όπου οι εργαζόμενοι κάνουν 38 ώρες από Δευτέρα έως Πέμπτη.

«Πηγαίνει πολύ καλά», είπε στην ITV Cymru Wales, «ο παράγοντας το κάνει από το 2019 και λειτουργεί πολύ καλά και το γραφείο έχει αλλάξει σε αυτό και τώρα.

«Το προσωπικό μπορεί να κλείσει προσωπικά ραντεβού την Παρασκευή και είμαστε περισσότερο συγκεντρωμένοι από Δευτέρα έως Πέμπτη. Ως επιχείρηση, μπορούμε να προσλάβουμε τα εξωτερικά συνεργεία μηχανικής μας την Παρασκευή, έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε ξανά τη Δευτέρα.

"Είναι ένα win-win για το προσωπικό και την εταιρεία", προσθέτει η Kate.

Σύμφωνα με τους επιχειρηματικούς εμπειρογνώμονες και ορισμένα από τα ήδη διαθέσιμα δεδομένα από δοκιμές μικρότερων εβδομάδων εργασίας σε όλο τον κόσμο, η κίνηση θα μπορούσε να βελτιώσει την παραγωγικότητα.


Ο Askar Sheibani είναι ο πρόεδρος του Deeside Business Forum και λέει ότι οι μικρότερες εβδομάδες έχουν πολύ νόημα για ορισμένες δουλειές, ειδικά για εκείνες που ασχολούνται με τη μεταποίηση.

"Υπάρχουν πολλές εταιρείες που έχουν συνειδητοποιήσει ότι επιτρέποντας στο προσωπικό τους περισσότερο ελεύθερο χρόνο, η παραγωγικότητά τους αυξάνεται", είπε στην ανταποκρίτρια του ITV, Carole Green.

Λέει ότι χρησιμοποιώντας τεχνολογία που είναι ήδη διαθέσιμη σε όλο τον κόσμο όπως το 5G, την επαυξημένη πραγματικότητα και την τεχνητή νοημοσύνη, ότι η ευκαιρία να αλλάξουμε εργασιακές πρακτικές είναι στην κατοχή μας στην Ουαλία.

«Το πρόβλημα είναι η ικανότητα», πρόσθεσε. «Δεν αναβαθμίζουμε το εργατικό δυναμικό μας. Πιο έξυπνες χώρες όπως η Ισλανδία και μερικές από τις Σκανδιναβικές χώρες, εργάζονται λιγότερες ώρες και έχουν περισσότερες διακοπές.

«Και όμως η παραγωγικότητά τους είναι υψηλή, το εκπαιδευτικό τους σύστημα είναι καλό, το βιοτικό επίπεδο είναι υψηλό. Μπορούμε να μάθουμε κάτι από αυτές τις χώρες ».

Ο Plaid Cymru τάχθηκε υπέρ μιας τετραήμερης εβδομάδας εργασίας στο Senedd στις 22 ΣεπτεμβρίουΠίστωση: Ουαλικό Κοινοβούλιο

Υπάρχει πολιτική βούληση για αυτήν την αλλαγή στην Ουαλία;

Ο Plaid Cymru ανάγκασε μια συζήτηση στο θάλαμο Senedd νωρίτερα τον Σεπτέμβριο, λέγοντας ότι τώρα είναι η ώρα να καθιερωθεί μια τετραήμερη εβδομάδα για τους εργαζόμενους.

«Οι παλιοί τρόποι εργασίας έχουν πεθάνει, ή τουλάχιστον αυτό ελπίζω να λέμε μέχρι το τέλος αυτής της συζήτησης», δήλωσε ο Λουκ Φλέτσερ MS.

Επισημαίνοντας ότι πολλοί στην Ουαλία είχαν απολαύσει την ευελιξία της εργασίας που είχε η πανδημία, σημείωσε επίσης ότι ορισμένοι εργαζόμενοι δεν είχαν δει τα οφέλη που είχαν άλλοι τους τελευταίους 18 μήνες.

«Μια τετραήμερη εβδομάδα εργασίας, που γίνεται σωστά, είναι ένας τρόπος για να διασφαλιστεί ότι αυτά τα οφέλη μπορούν να ενσωματωθούν στις εργασιακές μας πρακτικές και να γίνουν αισθητά από όλους τους εργαζόμενους είτε είναι υψηλότεροι είτε χαμηλότεροι», συνέχισε.

Οι Ουαλικοί Συντηρητικοί δήλωσαν ότι το ζήτημα δεν εμπίπτει στην εξουσία της αποκέντρωσης, χαρακτηρίζοντας την ιδέα ότι «δεν βασίζεται στην πραγματικότητα».

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση της Ουαλίας δήλωσε ότι θα συνεχίσει να εξετάζει τα στοιχεία που σχετίζονται με τον πιθανό αντίκτυπο μιας τετραήμερης εβδομάδας στην ισορροπία εργασίας και ζωής των εργαζομένων και στη συνολική παραγωγικότητα.

Η υφυπουργός κοινωνικής εταιρικής σχέσης Hannah Blythyn MS είπε επίσης ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει διεθνή στοιχεία για το αν μια τετραήμερη εβδομάδα εργασίας θα μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και θα προωθήσει την ισότητα των φύλων, αλλά αρνήθηκε να δεσμευτεί σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα εδώ.

Ερωτήθηκε για το αν μια πιο σύντομη εβδομάδα εργασίας μπορεί να είναι κάτι της κυβέρνησης της Ουαλίας μπορεί να συνεργαστεί με την Plaid Cymru καθώς αναζητούν συμφωνία συνεργασίας σε ορισμένα θέματα, ο υφυπουργός απάντησε: «Νομίζω ότι είναι πολύ πάνω από τον μισθό μου για να απαντήσω σε αυτήν την ερώτηση».

Η κυβέρνηση της Ουαλίας πρέπει να θέσει το δημόσιο αγαθό, μαζί με τα περιβαλλοντικά και κοινωνικά πλεονεκτήματα των τοπικών επιχειρήσεων, πολύ πάνω από το μέγεθος της εταιρείας όσον αφορά τη βαθμολογία στο σύστημα προμηθειών.

Μέσω ITV News

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies

Περισσότερες πληροφορίες Κλεισιμο