Με το ASKAR SHEIBANI
Διευθύνων Σύμβουλος, Comtek Network Systems UK και πρόεδρος, DBF
Η Κυκλική Οικονομία είναι απλώς η κοινή λογική που οι πρόγονοί μας εφάρμοζαν συστηματικά στην καθημερινή τους ζωή.
Ορισμός της Κυκλικής Οικονομίας:
«Σχεδιάζοντας τα προϊόντα ώστε να είναι πιο ανθεκτικά, επαναχρησιμοποιήσιμα, επισκευάσιμα και ανακυκλώσιμα, και επομένως να διατηρούνται σε κυκλοφορία για όσο το δυνατόν περισσότερο. Πέρα από τις καινοτομίες σχεδιασμού προϊόντων, σημαίνει επίσης αλλαγή του τρόπου με τον οποίο καταναλώνουμε και χρησιμοποιούμε αγαθά και υπηρεσίες και επανεξέταση του καταναλωτισμού ως κοινωνία».
Δυστυχώς, οι περισσότεροι κατασκευαστές έχουν επιλέξει μια γραμμική οικονομία καθαρά για να αποσπάσουν όσο το δυνατόν περισσότερα κέρδη, παρά το βαρύ κόστος για το περιβάλλον και την ανθρώπινη ευημερία.
Ορισμός της Γραμμικής Οικονομίας:
«Η γραμμική οικονομία είναι ο όρος για την τρέχουσα παγκοσμιοποιημένη οικονομία μας στην οποία εξάγουμε πόρους, κατασκευάζουμε προϊόντα, τα χρησιμοποιούμε και μετά τα πετάμε. Βασίζεται στη μαζική παραγωγή και τον καταναλωτικό τρόπο ζωής προϊόντων μιας χρήσης μικρής διάρκειας, όπως διάφορα ηλεκτρονικά προϊόντα, κινητά τηλέφωνα, είδη μόδας όπως γυμναστήρια και ρούχα και είδη πολυτελείας όπως πλυντήρια ρούχων και αυτοκίνητα».
Η σπατάλη και η ζημιά που προκαλεί στη γη η Γραμμική οικονομία είναι κολοσσιαία. Μερικοί από αυτούς τους ένοχους κατασκευαστές είναι σημαντικές επωνυμίες στις τηλεπικοινωνίες, τη μόδα και τα ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης.
Εάν σκοπεύουμε σοβαρά να αντιμετωπίσουμε την κλιματική έκτακτη ανάγκη, πρέπει να εκπονήσουμε αυστηρή νομοθεσία για να αποθαρρύνουμε τους κατασκευαστές και να τους αναγκάσουμε να αλλάξουν και να αγκαλιάσουν την Κυκλική Οικονομία.
Το «Δικαίωμα επισκευής» πρέπει να κατοχυρωθεί στη νομοθεσία του ΗΒ. Οι κατασκευαστές που σκόπιμα δυσκολεύουν την επισκευή των προϊόντων τους πρέπει να τιμωρηθούν.
Οι βιομηχανίες κλωστοϋφαντουργίας και μόδας είναι οι μεγαλύτεροι ρυπαντές στον κόσμο. περισσότερο από όλες τις πτήσεις και τη θαλάσσια ναυτιλία μαζί. Ευθύνεται για περίπου το 10% της παγκόσμιας ρύπανσης, δημιουργεί 92 εκατομμύρια τόνους απορριμμάτων και καταναλώνει περίπου 80 τρισεκατομμύρια λίτρα νερού.
Δυστυχώς, η συντριπτική πλειονότητα όλων των απορριμμάτων, ειδικά τα ηλεκτρονικά απόβλητα, απορρίπτονται σε φτωχές αναπτυσσόμενες χώρες, μολύνοντας το περιβάλλον τους με τοξικά υλικά.
Σίγουρα η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα πρέπει να αφυπνιστεί και να κάνει αποτελεσματικές περιβαλλοντικές πολιτικές για να απαλλάξει το Ηνωμένο Βασίλειο από τις βλάβες της Γραμμικής Οικονομίας.
Η Κυκλική Οικονομία όχι μόνο θα βοηθήσει το Ηνωμένο Βασίλειο με τον Καθαρό Μηδενικό στόχο του, αλλά θα δημιουργήσει επίσης τις απαραίτητες βιώσιμες θέσεις εργασίας σε επισκευές και συντήρηση. Η επέκταση του κύκλου ζωής των προϊόντων, η επανακατασκευή, η επαναχρησιμοποίηση και η επαναχρησιμοποίηση προϊόντων θα μειώσουν δραματικά το κόστος και τα απόβλητα.
Η εφαρμογή και η ενθάρρυνση της Κυκλικής Οικονομίας είναι πολύ πιο ρεαλιστική, βιώσιμη και απλή, καθώς θα φέρει τεράστια ευημερία και οικονομικό όφελος στις κοινότητές μας.
Μέσω LeaderLive