«Δεν μπορεί να υπάρξει δίκαιη δημοκρατία και βιώσιμη οικονομία χωρίς ελεύθερη, επαγγελματική δημοσιογραφία»

26 Μαΐου 2021

«Δεν μπορεί να υπάρξει δίκαιη δημοκρατία και βιώσιμη οικονομία χωρίς ελεύθερη, επαγγελματική δημοσιογραφία»

Δημοσιογράφοι σε όλο τον κόσμο θυσιάζουν τη ζωή τους και την ελευθερία τους για να μας ενημερώνουν όλοι καλά. Διακινδυνεύουν τη ζωή τους για να λογοδοτήσουν τους διεφθαρμένους ηγέτες, τους πολιτικούς και τους ισχυρούς ανθρώπους.

Σύμφωνα με το Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων2,658 δημοσιογράφοι δολοφονήθηκαν τις τελευταίες τρεις δεκαετίες και 66 μόλις πέρυσι.

Η Lyra Mckee ήταν μια νέα, ταλαντούχος δημοσιογράφος που δολοφονήθηκε στη Βόρεια Ιρλανδία επειδή απλώς έκανε τη δουλειά της.

Η Daphne Caruana Galizia, μια ερευνητική δημοσιογράφος, απασχολημένη με την έκθεση διαφθορών στην ιεραρχία της κυβέρνησης, δολοφονήθηκε για την εκπλήρωση του επαγγελματικού της καθήκοντος.

Πριν από λίγες μόνο ημέρες, είδαμε τον κυβερνώντα δικτάτορα της Λευκορωσίας να εισβάλει σε επιβατικό αεροσκάφος της Ryanair για να συλλάβει και ενδεχομένως να δολοφονήσει έναν νεαρό δημοσιογράφο, Ρωμαίο Πρωτάσεβιτς.

Αυτή η εξωφρενική συμπεριφορά δείχνει πόσο φοβισμένοι αυτοί οι αδίστακτοι κυβερνήτες είναι δημοσιογράφοι και είναι διατεθειμένοι να θέσουν σε κίνδυνο τις ζωές αθώων επιβατών προκειμένου να σιωπήσουν τη φωνή της αλήθειας και της ελευθερίας.

Σε όλο τον κόσμο, ακούμε για δημοσιογράφους που στοχεύουν διεφθαρμένους, ισχυρούς εγκληματίες και επίσης πολιτικούς που φοβούνται ότι εκτίθενται στους ανθρώπους που υποτίθεται ότι υπηρετούν.

Έχουμε δει τα τελευταία πέντε χρόνια πώς ο Πρόεδρος Τραμπ αντιμετώπισε τους δημοσιογράφους με τον πιο απεχθές τρόπο, αποκαλώντας τους εχθρούς του λαού.

Ο Πρόεδρος Τραμπ φοβήθηκε τους δημοσιογράφους καθώς προσπαθούσαν να αποκαλύψουν την αλήθεια για αυτόν. Απλώς έθεσε σε κίνδυνο τις ζωές των δημοσιογράφων στις ΗΠΑ. Ακόμη και οι κυβερνήσεις μας είναι επιφυλακτικοί ως προς τους δημοσιογράφους καθώς τους ανακρίνουν και τους λογοδοτούν.

Η βρετανική δημοσιογραφία έχει αξιοπιστία και διαθέτει υψηλά πρότυπα για τον επαγγελματισμό και την ακεραιότητά της σε όλο τον κόσμο. Εάν παρακολουθείτε πολλές ξένες τηλεοπτικές εκπομπές, όπως το CNN και το Aljazeera, θα εκπλαγείτε να δείτε πόσοι από τους ανώτερους δημοσιογράφους τους είναι Βρετανοί.

Οι Βρετανοί δημοσιογράφοι έχουν την καλύτερη μάρκα παγκοσμίως για την ανεξαρτησία και την ακεραιότητά τους.

Δυστυχώς, όπως και άλλοι επαγγελματικοί τομείς, θα συναντήσετε διεφθαρμένα και ανεπιθύμητα άτομα στη δημοσιογραφία.

Όποτε εντοπίζονται ανέντιμοι δημοσιογράφοι. Εκείνοι που είναι τρομοκρατημένοι από έντιμους και επαγγελματίες δημοσιογράφους επιδίδονται σε μια επίθεση για αποδυνάμωση του τομέα.

Αυτοί οι ανεπιθύμητοι δημοσιογράφοι, όπως ο Μάρτιν Μπασίρ, δημιουργούν μια μεγάλη ευκαιρία για όσους θα ήταν συνετοί να αποφύγουν την έρευνα για να δυσφημίσουν ολόκληρο τον τομέα.

Οι δημοσιογράφοι αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του δημοκρατικού μας συστήματος. Δυστυχώς, τα ηρωικά τους έργα δεν έχουν εκτιμηθεί και δεν αναγνωριστεί ποτέ.

Αυτό το επάγγελμα ήταν πάντα προετοιμασμένο να κάνει τις απόλυτες θυσίες για να μας κρατά όλους καλά ενημερωμένους, ακόμη και να αναφέρουμε από πολεμικές περιοχές.

Βασανίστηκαν, δολοφονήθηκαν και φυλακίστηκαν σε ολόκληρο τον κόσμο.

Συμβάλλουν σημαντικά στην οικονομία μας.

Παρακολουθήσαμε πώς λειτουργεί ο τοπικός μας Τύπος σε όλη την πανδημία για να μας κρατά ενημερωμένους και ασφαλείς. Οι δημοσιογράφοι είναι μερικοί από τους πιο αμειβόμενους επαγγελματίες, αλλά είναι παθιασμένοι με τη δουλειά τους.

Δεν μπορούμε να βασιστούμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να λάβουμε αξιόπιστες πληροφορίες καθώς δεν ρυθμίζονται, επομένως μπορεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνο.

Οι τοπικοί μας δημοσιογράφοι προωθούν συνεχώς τις επιχειρήσεις μας και την περιοχή για επενδύσεις. Στηρίζουν τη δημοκρατία μας κατά τη διάρκεια των εκλογών. Είναι ουσιαστικό μέρος των κοινοτήτων μας. Κρατούν έντονα τους ισχυρούς, τις κυβερνήσεις και τους πολιτικούς να λογοδοτούν.

Πιστεύω ότι οι δημοσιογράφοι μας είναι ξεχασμένοι ήρωες. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε ένα κακό μήλο να μολύνει τα υπόλοιπα.

Μέσω LeaderLive