Επιλέξτε σελίδα

«Το Ηνωμένο Βασίλειο υπνοβατεί σε μια μεγάλη αλλά αποφευχθείσα μακροπρόθεσμη οικονομική κρίση»

12 Ιανουαρίου 2022

Με τον Askar Sheibani,

Διευθύνων Σύμβουλος, Comtek Network System και πρόεδρος της DBF

Δεκαετίες αποτυχίας της προηγούμενης κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις δεξιοτήτων του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν φτάσει πλέον σε οριακό σημείο.

Οι αλλεπάλληλες και σκόπιμες πολιτικές για την επιλογή της πιο οικονομικής οδού βασιζόμενης σε ειδικευμένους εργάτες στο εξωτερικό για να καλύψουν το χάσμα των ελλείψεων δεξιοτήτων, έχουν πλέον επανέλθει στο σπίτι.

Έχουν γίνει πολύ λίγες επενδύσεις στα προγράμματα εκπαίδευσης, κατάρτισης και μαθητείας της χώρας τα τελευταία 30 χρόνια.

Αυτή η χώρα ήταν περήφανη που είχε το καλύτερο σύστημα εκπαίδευσης και κατάρτισης στον κόσμο. Το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν γνωστό για την ποιότητα της μηχανικής, της κατασκευής και της υγειονομικής περίθαλψης.

Η καταθλιπτική πραγματικότητα είναι ότι ο κλάδος μας και η υγειονομική περίθαλψη δεν μπορούν να επιβιώσουν χωρίς εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό στο εξωτερικό αυτή τη στιγμή.

Πώς στο καλό οι διαδοχικές κυβερνήσεις κατάφεραν να επιτρέψουν στη χώρα να καταλήξει σε αυτή την κατάσταση; Αντιμετωπίζουμε πλέον ένα κολοσσιαίο οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα, το οποίο οφείλεται στην έλλειψη οράματος και στην ανικανότητα των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Τώρα είναι η ώρα να ξυπνήσετε και να αλλάξετε πορεία.

Οι επενδύσεις στην εκπαίδευση και την κατάρτιση πρέπει να τεθούν γρήγορα σε προτεραιότητα, ακόμη κι αν η χώρα πρέπει να δανειστεί χρήματα.

Οι οργανισμοί κατάρτισης όπως τα σχολεία, τα κολέγια, τα πανεπιστήμια και η βιομηχανία, με την υποστήριξη της κυβέρνησης, πρέπει να δημιουργήσουν πολύ στενούς δεσμούς και να εκπονήσουν ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο για να ανατρέψουν τις ελλείψεις δεξιοτήτων και να καταστήσουν τη χώρα αυτοδύναμη τελικά σε ένα εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό.

Μεταβίβαση κατάρτισης δεξιοτήτων στις περιφέρειες για να δοθεί προτεραιότητα στην εκπαίδευση σύμφωνα με τις τοπικές συνθήκες.

Η βιομηχανία πρέπει επίσης να επωμιστεί την ευθύνη επενδύοντας στην κατάρτιση και συμμετέχοντας σε τοπικά προγράμματα μαθητείας.

Πρέπει να μάθουμε από μερικές από τις βέλτιστες πρακτικές και τις αποδεδειγμένες πρωτοβουλίες που λαμβάνουν χώρα σε άλλες περιοχές της χώρας.

Για παράδειγμα, η επικεντρωμένη επένδυση της κυβέρνησης της Ουαλίας σε πλήρως χρηματοδοτούμενα προγράμματα μαθητείας έχει αποδεδειγμένο ιστορικό.

Αυτό το πρόγραμμα επιτρέπει στους μαθητές να εργάζονται τέσσερις ημέρες την εβδομάδα στη συμμετέχουσα βιομηχανία τους στην Ουαλία και να σπουδάζουν μια μέρα την εβδομάδα στο πανεπιστήμιο.

Αυτή είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για τους φιλόδοξους φοιτητές να εργαστούν, να κερδίσουν μισθό και τελικά να λάβουν το πτυχίο τους χωρίς να καταλήξουν με το τεράστιο βάρος ενός φοιτητικού χρέους.

Ο οργανισμός μου, η Comtek, έχει ήδη χρησιμοποιήσει αυτό το πρόγραμμα με το Πανεπιστήμιο Wrexham Glyndwr με εκπληκτική επιτυχία.

Η Comtek έχει πλέον συνάψει συνεργασία με την WGU και ξεκίνησε μια εκστρατεία για περαιτέρω προσλήψεις, ανοίγοντας έως και έξι ακόμη προγράμματα μαθητείας μεταπτυχιακών σπουδών που θα ξεκινήσουν αυτόν τον Φεβρουάριο (www.comtek.co.uk).

Το πρόγραμμα μεταπτυχιακής μαθητείας της WGU επικεντρώνεται στη μηχανική και την επιστήμη των υπολογιστών που έχει στοχεύσει ακριβώς στις περιφερειακές βιομηχανικές προτεραιότητές μας.

Αυτό είναι ένα μοναδικό παράδειγμα μιας κυβέρνησης, των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και της βιομηχανίας που ενώνονται και συνεργάζονται για την αντιμετώπιση των περιφερειακών ελλείψεων δεξιοτήτων.

Υπάρχει μια αποδεδειγμένη περίπτωση ότι διαθέτουμε τους πόρους, το όραμα και την τεχνογνωσία για να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα και να εμποδίσουμε τη χώρα να υπνοβατεί σε μια εθνική οικονομική και κοινωνική καταστροφή.

Μέσω LeaderLive

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies

Περισσότερες πληροφορίες Κλεισιμο