Η Ουαλία πρέπει να αναπτύξει έναν «ισχυρό εθνικό τραπεζικό τομέα»

6 Αυγούστου 2021

Η Ουαλία πρέπει να αναπτύξει έναν «ισχυρό εθνικό τραπεζικό τομέα», σύμφωνα με το αφεντικό μιας παγκόσμιας εταιρείας πληροφορικής.

Ο Askar Sheibani, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Comtek, ο οποίος έχει την έδρα του στο Deeside, υποστήριξε ότι μεγάλο μέρος της οικονομίας της Ουαλίας «ανήκει σε ξένες εταιρείες και επενδυτές».

Ο επιχειρηματίας των υπηρεσιών επισκευής πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών πρότεινε ότι οι επενδυτές θα πρέπει να ενθαρρύνονται να «επενδύσουν στις τοπικές μας τράπεζες και όχι εκτός Ουαλίας».

Ο ιδρυτής και πρόεδρος του Deeside Business Forum, ο οποίος ξεκίνησε την επιχείρησή του σε ένα υπόστεγο κήπου, χτύπησε τις τράπεζες των μεγάλων δρόμων για «ερημικές πόλεις και κοινότητες» και είπε ότι οι μικρές επιχειρήσεις «πνίγονται επειδή δεν έχουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση».

Υποστήριξε ότι η απάντηση είναι να αναπτύξει η Ουαλία τις δικές της τράπεζες Εθνικής Ανάπτυξης και Λιανικής Κοινότητας.

Σε μια στήλη για το The Leader, είπε: «Έχουμε μια δεξαμενή από φανταστικές καινοτόμες μικρές επιχειρήσεις που ασφυκτιούν επειδή δεν έχουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση.

«Η Ουαλία πρέπει να δημιουργήσει τη δική της οικονομική υποδομή με λιγότερη εξάρτηση από εξωτερικούς οργανισμούς. Η κυβέρνηση της Ουαλίας πρέπει να οικοδομήσει μια ισχυρή ανθεκτική τραπεζική υποδομή που να υποστηρίζει μόνο τις επιχειρήσεις της Ουαλίας και τις κοινότητες της Ουαλίας.

Είπε επίσης: «Σε όλο τον κόσμο, οι τράπεζες Εθνικής Ανάπτυξης και Λιανικής Κοινότητας έχουν αποδεδειγμένα ιστορικά αποτελέσματα όσον αφορά τη σημαντική μεταμορφωτική συμβολή στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας τους.

«Σε αντίθεση με τις ιδιωτικές τράπεζες που δανείζουν σε περιόδους άνθησης και μειώνουν ριζικά τον δανεισμό τους κατά τη διάρκεια οικονομικών κρίσεων, αυτές οι τράπεζες δανείζουν πολύ περισσότερα σε δύσκολες στιγμές για να σώσουν την οικονομία της χώρας.

«Κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2008 και της πρόσφατης πανδημίας, οι Εθνικές Αναπτυξιακές Τράπεζες παρενέβησαν για να αυξήσουν τον δανεισμό και την υποστήριξή τους».

'Τυχερός' 

Και πρόσθεσε: «Είμαστε πολύ τυχεροί στην Ουαλία που έχουμε και αναπτυξιακές και κοινοτικές τράπεζες.

«Η Τράπεζα Ανάπτυξης της Ουαλίας και η Banc Cambria (μόλις κυκλοφόρησε) υποστηρίζονται από την κυβέρνηση της Ουαλίας.

«Θα πρέπει να ενθαρρύνουμε τους Ουαλούς επενδυτές, συμπεριλαμβανομένης της κυβέρνησης και των τοπικών αρχών, να επενδύσουν στις τοπικές μας τράπεζες και όχι εκτός Ουαλίας.

«Οι τράπεζες της High Street εγκαταλείπουν τις πόλεις και τις κοινότητές μας προκειμένου να μειώσουν το κόστος και να αυξήσουν τα τεράστια κέρδη τους για τους μετόχους τους στο εξωτερικό.

«Η Ουαλία βασίζεται πάρα πολύ σε εσωτερικές επενδύσεις από οργανισμούς του εξωτερικού. Πάρα μεγάλο μέρος της οικονομίας της Ουαλίας ανήκει σε ξένες εταιρείες και επενδυτές.