Επιλέξτε σελίδα

Η ουαλική ανεξαρτησία έχει «οικονομικά πλεονεκτήματα», λέει ο CEO της παγκόσμιας εταιρείας πληροφορικής

19 Μαΐου 2021

Η ουαλική ανεξαρτησία έχει «οικονομικά πλεονεκτήματα», λέει ο CEO της παγκόσμιας εταιρείας πληροφορικής

Ο Askar Sheibani, το αφεντικό της Comtek Group, που έχει την έδρα της στο Deeside, πιστεύει ότι θα ήταν λάθος να «απορρίψουμε» την ιδέα μιας ανεξάρτητης Ουαλίας.

Πρότεινε στα μικρότερα έθνη όπως η Νορβηγία και η Ισλανδία «να επικεντρώσουν την οικονομική τους ανάπτυξη στην ευημερία των πληθυσμών τους» και είπε ότι η Ουαλία θα μπορούσε να κάνει κάτι παρόμοιο.

Ο επιχειρηματίας των υπηρεσιών πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών επισκευής υποστήριξε ότι εξαιτίας αυτού είχαν καλύτερα εκπαιδευτικά συστήματα, λιγότερα μειονεκτούντα άτομα, υψηλότερο προσδόκιμο ζωής και ότι διοικούνται καλύτερα.

Ο ιδρυτής και πρόεδρος του Deeside Business Forum, ο οποίος ξεκίνησε την επιχείρησή του σε ένα υπόστεγο κήπου, πρόσθεσε ότι τα μικρότερα έθνη «συνήθως δεν εμπλέκονται σε πολέμους και δεν ξοδεύουν ένα τεράστιο ποσό των χρημάτων των φορολογουμένων σε στρατιωτικό υλικό».

Ο Sheibani είναι «Επιχειρηματικός Πρωταθλητής» για την Ουαλική Κυβέρνηση, βοηθώντας την να προωθήσει την επιχειρηματικότητα και την έναρξη επιχειρήσεων στην Ουαλία, και υπήρξε σύμβουλος επιχειρήσεων του Υπουργού Εξωτερικών για την Ουαλία καθώς και άλλων υπουργών της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο Όμιλος Comtek του έχει πλέον γραφεία στο Άμστερνταμ, τη Φρανκφούρτη, το Deeside, το Reading και το Μπέλφαστ και έχει επίσης επεκταθεί στη Silicon Valley στις ΗΠΑ μέσω της εξαγοράς της Sorrento Networks, μια κορυφαία εταιρεία τηλεπικοινωνιών, έρευνας και ανάπτυξης και κατασκευής.

'Ευεξία' 

Σε μια στήλη στο The Leader, έγραψε: «Μικρά έθνη όπως η Νορβηγία ή η Ιρλανδία επικεντρώνουν την οικονομική τους ανάπτυξη στην ευημερία των πληθυσμών τους.

«Συνήθως έχουν πολύ καλύτερα εκπαιδευτικά συστήματα και πολύ λιγότερους μειονεκτούντες ανθρώπους.

«Συνήθως δεν εμπλέκονται σε πολέμους και δεν ξοδεύουν ένα τεράστιο ποσό των χρημάτων των φορολογουμένων σε στρατιωτικό υλικό, όπως μεγάλα αεροπλανοφόρα, πυρηνικά όπλα και στόλους υποβρυχίων.

«Χώρες όπως η Δανία, η Ισλανδία, η Σουηδία και η Ελβετία, σε αντίθεση με χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Ρωσία και οι ΗΠΑ, πολύ σπάνια εμπλέκονται σε υποθέσεις άλλων εθνών.

«Αυτές οι μικρές ειρηνικές χώρες έχουν πιο ευτυχισμένες, πιο προηγμένες κοινωνίες και το προσδόκιμο ζωής στα έθνη τους είναι πολύ υψηλότερο. Ακόμη και με τους παλιούς, ξεπερασμένους οικονομικούς δείκτες, το ΑΕΠ τους εξακολουθεί να κατατάσσεται πολύ ψηλά.

«Αυτό που μπορούμε να μάθουμε από αυτό είναι ότι εάν χώρες όπως η Σκωτία ή η Ουαλία λειτουργήσουν την οικονομία τους σύμφωνα με αυτήν της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και της Ισλανδίας, μπορούν να δημιουργήσουν ευημερούμενα έθνη επιτυγχάνοντας παρόμοια αποτελέσματα με τα μικρά προηγμένα έθνη που αναφέρονται παραπάνω.

«Πιστεύω ότι όλη η έρευνα δείχνει ότι εάν τα μικρά έθνη κυβερνώνται καλύτερα και οι κυβερνήσεις τους είναι περισσότερο εναρμονισμένες με τις ανάγκες των πολιτών τους, μπορούν να επιτύχουν εξαιρετικά οικονομικά αποτελέσματα.

«Η Ουαλία έχει μεγάλους φυσικούς πόρους. Έχει μόνο τρία εκατομμύρια πληθυσμό να φροντίσει. Είναι ισχυρή στη μεταποίηση, τον τουρισμό, τα πολυμέσα και διαθέτει μεγάλα λιμάνια που είναι ανοιχτά στο παγκόσμιο εμπόριο.

«Πιστεύω ότι θα ήταν λάθος να απορρίψουμε εντελώς την ιδέα μιας ανεξάρτητης Ουαλίας ή Σκωτίας ως μια αφελή και άστοχη φαντασίωση χωρίς κανένα οικονομικό πλεονέκτημα.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies

Περισσότερες πληροφορίες Κλεισιμο