Επιλέξτε σελίδα

Η ουαλική ανεξαρτησία έχει «οικονομικά πλεονεκτήματα», λέει ο CEO της παγκόσμιας εταιρείας πληροφορικής

19 Μαΐου 2021

Η ουαλική ανεξαρτησία έχει «οικονομικά πλεονεκτήματα», λέει ο CEO της παγκόσμιας εταιρείας πληροφορικής

Ο Askar Sheibani, το αφεντικό του Comtek Group, το οποίο έχει την έδρα του στο Deeside, πιστεύει ότι θα ήταν λάθος να «απορρίψουμε» την ιδέα μιας ανεξάρτητης Ουαλίας.

Πρότεινε ότι τα μικρότερα έθνη όπως η Νορβηγία και η Ισλανδία «επικεντρώσουν την οικονομική τους ανάπτυξη στην ευημερία των πληθυσμών τους» και είπε ότι η Ουαλία θα μπορούσε να κάνει κάτι παρόμοιο.

Ο επιχειρηματίας υπηρεσιών επισκευής πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών υποστήριξε εξαιτίας αυτού ότι είχαν καλύτερα εκπαιδευτικά συστήματα, λιγότερα μειονεκτούντα άτομα, υψηλότερο προσδόκιμο ζωής και ότι διέπονται καλύτερα.

Ο ιδρυτής και πρόεδρος του Deeside Business Forum, ο οποίος ξεκίνησε την επιχείρησή του σε υπόστεγο κήπων, πρόσθεσε ότι τα μικρότερα έθνη «συνήθως δεν εμπλέκονται σε πολέμους και δεν ξοδεύουν ένα τεράστιο ποσό χρημάτων φορολογουμένων σε στρατιωτικό υλικό».

Η Sheibani είναι «Επιχειρηματικός πρωταθλητής» για την ουαλική κυβέρνηση, βοηθώντας την να προωθήσει την επιχειρηματικότητα και τις νεοσύστατες επιχειρήσεις στην Ουαλία, και υπήρξε σύμβουλος επιχειρήσεων του Υπουργού Εξωτερικών της Ουαλίας, καθώς και άλλων υπουργών της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο Όμιλος Comtek του έχει πλέον γραφεία στο Άμστερνταμ, τη Φρανκφούρτη, το Deeside, το Reading και το Μπέλφαστ και έχει επίσης επεκταθεί στο Silicon Valley των ΗΠΑ μέσω της εξαγοράς της Sorrento Networks, μιας κορυφαίας εταιρείας τηλεπικοινωνιών, έρευνας και ανάπτυξης.

'Ευεξία' 

Σε μια στήλη στο The Leader, έγραψε: «Μικρά έθνη όπως η Νορβηγία ή η Ιρλανδία συγκεντρώνουν την οικονομική τους ανάπτυξη στην ευημερία των πληθυσμών τους.

«Συνήθως έχουν πολύ καλύτερα εκπαιδευτικά συστήματα και πολύ λιγότερα μειονεκτούντα άτομα.

«Συνήθως δεν εμπλέκονται σε πολέμους και δεν ξοδεύουν ένα τεράστιο ποσό των χρημάτων των φορολογουμένων σε στρατιωτικό υλικό όπως μεγάλα αεροπλανοφόρα, πυρηνικά όπλα και στόλους υποβρυχίων.

«Χώρες όπως η Δανία, η Ισλανδία, η Σουηδία και η Ελβετία, σε αντίθεση με χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Ρωσία και οι ΗΠΑ, σπάνια εμπλέκονται σε υποθέσεις άλλων εθνών.

«Αυτές οι μικρές ειρηνικές χώρες έχουν πιο ευτυχισμένες, πιο προηγμένες κοινωνίες και το προσδόκιμο ζωής στα έθνη τους είναι πολύ υψηλότερο. Ακόμη και με τους παλιούς, ξεπερασμένους οικονομικούς δείκτες, το ΑΕγχΠ τους εξακολουθεί να βρίσκεται πολύ υψηλό.

«Αυτό που μπορούμε να μάθουμε από αυτό είναι ότι εάν χώρες όπως η Σκωτία ή η Ουαλία διατρέχουν την οικονομία τους σύμφωνα με εκείνη της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και της Ισλανδίας, μπορούν να δημιουργήσουν ευημερούσα έθνη επιτυγχάνοντας παρόμοια αποτελέσματα με τα μικρά προηγμένα έθνη που αναφέρονται παραπάνω.

«Πιστεύω ότι όλες οι έρευνες δείχνουν ότι εάν τα μικρά έθνη διοικούνται καλύτερα και οι κυβερνήσεις τους είναι πιο συντονισμένες με τις ανάγκες των πολιτών τους, μπορούν να επιτύχουν μεγάλα οικονομικά αποτελέσματα.

«Η Ουαλία έχει υπέροχους φυσικούς πόρους. Έχει μόνο τρία εκατομμύρια πληθυσμούς για τη φροντίδα. Είναι ισχυρή στη μεταποίηση, τον τουρισμό, τα πολυμέσα και έχει μεγάλα λιμάνια που είναι ανοιχτά στο παγκόσμιο εμπόριο.

«Πιστεύω ότι θα ήταν λάθος να απορρίψουμε εντελώς την ιδέα μιας ανεξάρτητης Ουαλίας ή της Σκωτίας ως αφελής και παράνομη φαντασία χωρίς οικονομικά πλεονεκτήματα.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies

Περισσότερες πληροφορίες Κλεισιμο